Skip to main content
Домашен крем со лешници
Многу лесен и брз за правење. Има прекрасен вкус и е многу поздрава верзија на кремчињата кои можеме да ги најдеме по маркетите. Одличен е за закуски, нема шеќери во него и е многу добар за најмалите членови на семејството.
Потребни состојки
- 150 гр. лешници
- 150 гр. урми
- 2 мали лажичиња какао во прав, без шеќер
Подготовка
Урмите предходно треба да ги потопиме во вода и да ги оставиме да постојат најмалку два часа. Потоа ги додаваме сите состојки во блендер и малку од водата во која стоеле урмите и блендираме се додека не добиеме убава кремаста структура. Го складираме во тегленце и во фрижидер.
* Лешниците може да ги ставите цели или предходно да ги измелите. Кај мене блендерот не ги мели добро, не се постигнува посакуваниот ефект, па јас предходно ги мелам со машинче и ги додавам мелени.
* Ако овака направениот крем ви е горчлив пробајте со помала количина на какао, но да напоменам дека со стоењето во вода урмите ја губат својата блажина, затоа проверувајте ако се меки спремни се за употреба.
Comments
Post a Comment